Free delivery to Poland. For all European Union countries from two bottles.

Grzyby funkcjonalne w kuchni i medycynie - dr hab. inż. Gryszkin o tym, jak działają na nasze zdrowie

Grafika przedstawia zajawkę podcastu, w którym psychodietetyczka Gosia Pielichowska rozmawia z dr hab. inż. Arturem Gryszkinem.

W najnowszym odcinku podcastu psychodietetyczka Gosia Pielichowska rozmawia z dr hab. inż. Arturem Gryszkinem o fascynującym świecie grzybów funkcjonalnych i ich potencjale dla zdrowia. Dr hab. inż. Gryszkin, ekspert z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dzieli się wiedzą na temat ganoterapii – metody wspierającej odporność i zdrowie dzięki terapeutycznym właściwościom grzybów, takich jak Reishi.

 

Spis treści:

Ganoterapia i ganodieta – naturalne wsparcie zdrowia

Ganoterapia, jak tłumaczy profesor, to metoda inspirowana tradycjami Wschodu, która wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Zawiera w sobie elementy ganodiety, opartej na regularnym spożywaniu grzybów funkcjonalnych, zwłaszcza Reishi, który dostarcza ponad 400 biologicznie aktywnych związków – takich jak beta-glukany i triterpeny – mających zdolność wspierania odporności i zdrowia całego organizmu.

W podcaście dr hab.inż. Gryszkin wyjaśnia, jak wdrożyć elementy ganodiety do codziennej rutyny i jakich efektów można się spodziewać.

 

Jak najlepiej przyrządzać grzyby?

Dr hab. inż. Gryszkin dzieli się też praktycznymi wskazówkami dotyczącymi gotowania grzybów, aby zachować ich cenne właściwości zdrowotne.

Podkreśla, że choć smażenie nadaje potrawom wyjątkowy smak, może obniżać zawartość cennych związków, takich jak beta-glukany, ponieważ podczas tego procesu woda w grzybach zastępowana jest olejem.

W zamian profesor rekomenduje duszenie lub gotowanie, dzięki którym bioaktywne składniki pozostają nienaruszone, a grzyby zachowują swoje prozdrowotne właściwości.

 

Przeczytaj także: Niedocenione królestwo grzybów - rozmowa z prof. dr hab. Bożeną Muszyńską

 

Smak, zdrowie i natura – o czym jeszcze usłyszycie w podcaście?

Ten odcinek to prawdziwa kopalnia wiedzy o grzybach. Dr hab.inż. Artur Gryszkin opowiada także o:

  • Zdrowotnych zaletach Reishi – grzyb ten, znany jako „grzyb nieśmiertelności,” wspiera adaptację organizmu do stresu i poprawia jakość snu.
  • Długoterminowych efektach ganoterapii – jak długo należy spożywać grzyby funkcjonalne, aby zauważyć ich korzystny wpływ na zdrowie.
  • Adaptacyjnych zdolnościach grzybów – dr hab. inż. Gryszkin wyjaśnia, jak grzyby dostosowują się do środowiska i jakie korzyści mogą przynieść ich zrównoważone uprawy.
  • Zastosowaniu grzybów w kuchni – rekomendacja użycia Soplówki jeżowatej (Lion’s Mane) w diecie - na przykład w jajecznicy lub jako baza do wegańskich kotlecików - co dodaje potrawom umamicznego smaku.
  • Spożywaniu grzybów przez małe dzieci – dowiedz się, czy grzyby mogą znaleźć się w diecie sześciomiesięcznego dziecka.
  • Zrównoważonej przyszłości hodowli grzybów – dr hab. inż. przedstawia wizję przyszłości, w której grzyby odgrywają kluczową rolę w ekologicznym rolnictwie i ochronie środowiska.

I wiele więcej.

 

Zobacz także: Odkrywamy tajemnice grzybów z dr. Piotrem Ziębą

 

Prezent dla słuchaczy podcastu Gosi Pielichowskiej

Cieszymy się, że możemy wesprzeć podcast Gosi Pielichowskiej, który jest źródłem inspiracji i wiedzy na temat zdrowego stylu życia.

Gosia, z holistycznym podejściem do dietetyki, omawia nie tylko kwestie żywienia, ale i zdrowie psychiczne, uważność, neurobiologię oraz zdrowie mózgu.

Doceniamy jej zdolność do przekazywania skomplikowanych zagadnień w sposób prosty i zrozumiały, co sprawia, że jej podcast jest cennym źródłem informacji zarówno dla laików, jak i profesjonalistów.

Z tej okazji przygotowaliśmy dla słuchaczy specjalny prezent – kod rabatowy „GosiaPielichowska15off” na zakupy w sklepie Ollywell, który uprawnia do 15% zniżki.

Kod można wpisać ręcznie przy dokonywaniu zakupu lub skorzystać z tego linka, aby rabat automatycznie dodał się do zamówienia.

To sposób, w jaki chcemy podziękować Gosi za jej pracę i umożliwić słuchaczom bliższe poznanie naszych produktów, opartych na adaptogenach i grzybach funkcjonalnych.

 

Porozmawiajmy o grzybach. Cała rozmowa z dr hab. inż. Gryszkinem

Podcastu wysłuchacie tutaj:

Autor wpisu: Dawid Pacha

Leave a comment:

Edukacja na temat grzybów i ziół

Ollywell Guide

Znajdziesz tu odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, przeglądy najnowszych artykułów naukowych, inspirujące blogi oraz dostęp do doradcy produktowego.